Google Analytics

Sebenarnya, Google Analytics tidak mampu merekod pelawat di website anda dengan tepat. Skript pengiraan waktu lawatan yang digunakan oleh Google masih terdapat beberapa ‘loophole’.  Hal ini menyebabkan report dari Analytics menunjukkan peratus Bounced Rate untuk website anda pada paras yang tertinggi. Seterusnya, memberikan impak kepada ranking anda di SERP.

Kadar Bounce Rate yang tinggi memberikan indikasi kepada Google bahawa isi kandungan website anda tidak berkualiti serta tidak mendapat perhatian oleh pelawat. apabila hal ini berlaku, Google akan menurunkan ranking website anda dengan website lain yang mempunyai nilai peratusan Bounce Rate yang rendah.

 

Bayangkan berapa banyak traffic organik dari websearch yang telah anda hilang apabila ranking anda turun serta betapa kerugian yang perlu anda tanggung kerana kehilangan ‘bakal pelanggan’ tersebut. Hal ini sepatutnya tidak perlu terjadi kepada anda. Kini anda mampu merubahnya. Sila ambil perhatian kepada apa yang akan saya sampaikan kerana saya berikan jalan penyelesaianya disini. Sila baca artikel pendek ini sampai habis.

 

Bagaimana Google Analytics Berfungsi

Secara ringkas, Google akan mula mengira waktu lawatan bermula daripada browser loading kandungan website anda. Baiklah, ini adalah fakta yang di ketahui umum. TETAPI.. jika ada masa untuk bermula, bila pula masa akhir lawatan tersebut..??? Hah! di sini lah masalah yang timbul dan juga merupakan PENYEBAB UTAMA nilai Bounce Rate tuan-tuan tinggi. Sila fahamkan ayat saya yang berikutnya… OK?

 

Pengakhiran lawatan dikira apabila, pelawat klik link lain yang terdapat pada website tuan-tuan semua… Okay, saya ringkaskan menggunakan persamaan di bawah…

 

MULA = Loading Kandungan Website

AKHIR = Klik Link Yang Terdapat Pada Website Tuan

 

Mudah kan..??

 

Masalah Google Analytics

Ada pelawat datang tapi belum baca isikandungan dari blog kita kerana tengah buat bende lain, cth: main game Facebook.. Mula-mula memang dia nak baca tetapi lepas tu lupa.  Akhirnya dia tekan butang close tanpa membaca apa-apa sedangkan isikandungan blog kita ni best! Situasi ini dikira sebagai Bounce dan menyumbang kepada Bounce Rate.

 

Satu situasi lagi yang boleh berlaku.

Pelawat buat carian di Google dan terjumpa dengan website tuan-tuan. Pelawat berminat untuk tahu dan dia pun klik ke website tuan-tuan. Selepas habis membaca kandungan atau mendapatkan maklumat yang dikehendaki, pelawat pun tekan butang ‘close’ tanpa klik mana-mana link di dalam website tuan-tuan. Situasi ini dikira sebagai Bounce dan menyumbang kepada Bounce Rate.

 

Untuk memahami dengan lebih lanjut lagi, sila lihat video di bawah.

 

 

Penyelesaian masalah Google Analytics

 

 

Sila Download Skript Addon Untuk Google Analytics di sini:-
http://nakjual.com/iklan/google-analytics/
Sila SHARE untuk kebaikan bersama…

 

Recommended Reading

Author: Tarmizi Sukarno

Im a part time internet marketer, Online Seller, Offline Seller, and Creative Advertiser Implementer. Feel free to contact me at +6011-38800002 for free consultations to improve your business.